top of page
CLLD Projekt

 

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00143 – Hajdúhegyi kultúrapont

Az egri Hajdúhegy városrész főként családi házas övezet, de van néhány (és egyre több) többlakásos társasház is. A városrészben kb. 4000 háztartás van. A projekt elsődleges célcsoportja ily módon a városrész érintett lakossága, ezen belül is a gyermekes családok. Mivel a lakóközösségek kb. fele az aktív nyugdíjas korosztályhoz tartozik, ezért az idősebb korosztály szintén elsődleges célcsoport.

A funkcióhiányos városrészben szükség van kisebb, nyitott kulturális-közösségi helyszínre, ún. városi közösségi kultúrapontra, ahol kisebb létszámú, alulról jövő kezdeményezésre épülő kulturális, vagy egyéb közösségi mikrorendezvényeket, programokat lehet tartani, melyre megnövekedett igény mutatkozik. A tervezett fejlesztés nagyban hozzájárult az alulról építkező lakóközösségi kezdeményezések felkarolásához, egyúttal a városrészi, kisebb léptékű közösségépítés fontos pillére lehet a jövőben. A kialakított „kultúrapont” a mindennapi élet részét képező, tartalmas időtöltést is támogatja, lehetőségeket teremtve a különböző korosztályok közötti párbeszéd és kapcsolat kialakításra. 

A projekt mindenki számára diszkriminációmentesen biztosítja a hozzáférést az infrastruktúrához: a szabadidős program kialakítása támogatható mind a programot nyújtó szervezetek, mind az igénybevevő lakosság oldaláról. A tervezett fejlesztés a lakosság aktív szerepvállalására épül, ahol az új helyszín minőségi feltételeket biztosít az igényes kulturális, közösségi programokhoz.

A jelzett terület (Hrsz: 3250/3) mindenkihez közel van, miután a városrész központja, az ABC előtti terület, az ABC pedig az egyetlen bevásárlási lehetőséget biztosítja a városrészben.

A projekt célja egy adott városrész kultúrapontjának kialakítása, fejlesztése, bővítése, a mindennapi aktív szabadidő-eltöltés helyszínének biztosítása volt.

Általános cél, hogy a projekt hozzájáruljon az aktív szabadidős és kulturális közösségépítéshez, közösségfejlesztéshez olyan kisebb léptékű infrastrukturális fejlesztés támogatásával, mely – az adott területen helyreállított nyitott térfejlesztésével – létrehozza a helyben elérhető, mindenki számára hozzáférhető, a közösségépítést is szolgáló kulturális és aktív szabadidős feltételeket és funkciókat. 

A többgenerációs időtöltést biztosító szabadidős köztér valódi közösségi térként akkor funkcionálhat, ha a fejlesztést követően programok, események biztosítanak majd lehetőséget a kikapcsolódásra, tartalmas időtöltésre, a lakosok aktivitásának növelésére, életminőségének javítására.

A projektben az alábbi eszközök beszerzése és kitelepítése valósult meg:

  • 1 db négyzetes sakkasztal

  • 2 db köztéri pad sakkasztalhoz

  • 1 db köztéri asztal

  • 3 db köztéri pad

  • 1 db hulladékgyűjtő

  • 1 db kerti hinta

  • 1 db fitness eszköz

 

Miután az eszközök beszerzésre és kitelepítésre kerültek 2019. szeptember 14-én megtörtént a projektzáró rendezvény, amit kulturális programmal egybekötve valósítottunk meg. 

ProjectPdf_edited.jpg
bottom of page